Καλογήρου. Η ελληνική ιστορία στην παγκόσμια αγορά υποδημάτων.

Τα τελευταία 134 χρόνια της ελληνικής υποδηματοποιίας υπάρχει ένα όνομα που αντιπροσωπεύει την ποιότητα και την κομψότητα όσο κανένα άλλο, το όνομα Καλογήρου.

Όπως όλες οι σπουδαίες και μακρόχρονες ιστορίες, έτσι και της Καλογήρου, ξεκινάει και διαμορφώνεται από όλα τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του 20ου αιώνα.

Ήταν το 1890 όταν ο Στέλιος Τριανταφύλλου ξεκινάει την επιχειρηματική του πορεία με το εργαστήριο γυναικείων υποδημάτων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Λίγο αργότερα σε ηλικία μόλις 13 χρονών ο Κομνηνός Καλογήρου αρχίζει να εργάζεται στο υποδηματοποιείο ‘Τριανταφύλλου’.

Μαζί πλέον το 1910 θα εγκατασταθούν στην έως τώρα κεντρική έδρα της εταιρίας στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στη συμβολή των οδών Σταδίου & Αμερικής, σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της εποχής. Τα ηνία πέρασαν στον Κομνηνό και η επιχείρηση μετονομάστηκε σε ‘Καλογήρου’.

Η κομψότητα και η κορυφαία ποιότητα κατασκευής τους είχαν ήδη κάνει αναγνωρίσιμους στους αθηναϊκούς κύκλους, και επάξια έγιναν οι βασιλικοί υποδηματοποιοί.

Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος από το 1914 έως το 1918, η Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και το οικονομικό Κραχ το 1929 άφησαν έντονα τα σημάδια τους στη λειτουργία της επιχείρησης. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1940-1945) και τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο (1946-1949), η εταιρία αναγκάστηκε να λειτουργεί στο υπόγειο του σπιτιού του Κομνηνού.

Και πάλι άντεξαν την ιστορία και τα γεγονότα! Το 1948 αναλαμβάνει η Άννα Κομνηνού, μετά το θάνατο του πατέρα της. Το 1950 η Άννα παντρεύεται τον Φραγκίσκο Λεμονή και αρχίζουν να χαράζουν παρέα το μέλλον της εταιρίας ‘Καλογήρου’ σε μια εποχή που η επιχείρηση περνούσε τις δυσκολότερες στιγμές της.

Με δύναμη, υπομονή και τις κατάλληλες συγκυρίες, η εταιρία ιδρύει το 1957 το πρώτο εργοστάσιο μηχανικής παραγωγής υποδημάτων και αναβαθμίζει την ποιότητα και την αισθητική. Τη δεκαετία του ’60 η εταιρία εισάγει καινοτομίες στην ελληνική υποδηματοποιία, όπως το πλαστικό τακούνι, τους φιόγκους, τις αγκράφες, τις τετράγωνες μύτες και τις χρωματιστές φόδρες στο εσωτερικό των υποδημάτων. Δημιουργεί όμως και υποδήματα υψηλής αισθητικής από υλικά όπως την ψάθα, το νάιλον και το δέρμα φιδιού.

Το 30% της ετήσιας παραγωγής εκείνη τη δεκαετία εξάγεται στην Αγγλία καθώς πλέον χαίρει ευρωπαϊκής αναγνώρισης.

Από τα τέλη του ’60 αναλαμβάνει την επιχείρηση ο Κομνηνός Λεμονής με επέκταση το δίκτυο διανομής και σταδιακά τοποθετεί τα υποδήματα ‘Καλογήρου’ στις καλύτερες βιτρίνες σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι Ελληνίδες, ελίτ και μη, κυκλοφορούσαν για 40 χρόνια με δημιουργίες ‘Καλογήρου’ που ήταν συνώνυμες της κομψότητας και της ποιότητας.

Για άλλη μια φορά η σύγχρονη πλέον ελληνική οικονομική ιστορία της κρίσης άφησε τα σημάδια της σε αυτό το σπουδαίο όνομα. Η ελληνική όμως αγάπη για επιχειρήσεις που έχουν βάλει στον παγκόσμιο χάρτη την ελληνική υποδηματοποιία, φάνηκε το 2017 από τον όμιλο FAIS που έδωσε νέα πνοή στο brand ‘ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ’.

Το μέλλον εν έτη 2024 φαίνεται λαμπρό για ένα όνομα που στο άκουσμά του όλοι μας νοιώθουμε υπερήφανοι. Το σίγουρο είναι πως η ιστορία ‘γράφει’ επάνω σε αυτό το λαμπρό όνομα και θα αφηγηθεί όλα τα σύγχρονα κατορθώματά του.

Στα καταστήματα Jabik | Τρίκαλα, Καρδίτσα & eshop η θα βρεις γυναικεία υποδήματα της εταιρίας KALOGIROU για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024.

Fotos gia blog Jabik Kalogirou 2